Behalve Paul Onuachu hebben we nog een ijzer in het vuur voor het jaarlijkse voetbalfeest van DPG Media en Het Laatste Nieuws: Junya Ito. Onze Japanner was meer dan ooit bepalend in onze sportieve successen, met veel assists en ook een hele reeks (vaak knappe) doelpunten.

Junya Ito heeft zonder twijfel zijn beste jaar ooit achter de rug. Hij speelde bijna alles, en was vaak onhoudbaar voor zijn tegenstanders. Net als Onuachu opende ook Ito al in de Oostkantons zijn jaarrekening, met een goal en een assist tegen Eupen. Er zouden er nog heel wat volgen. Later in januari deed hij het over in Brugge, tegen Club: goal én assist. En het is die goal die genomineerd is als ‘Doelpunt van het Jaar’. De bal achter het steunbeen op voorzet van Gerardo Arteaga. Moeilijkheidsgraad: zéér hoog. De voorzet is niet strak over de grond, de bal tikt even op, maar Junya werkt ‘m met zijn (iets mindere) linker perfect weg, naar de verste hoek, een eind buiten bereik van doelman Simon Mignolet. Technisch ontzettend moeilijk, en uitgevoerd aan een hoge snelheid. Een goal als een perfecte symfonie, ritmisch en vloeiend. Onze keuze als mooiste goal van 2021 is alvast gemaakt.

Junya Ito maakt overigens zelden of nooit ‘lelijke’ goals. Er zit vaak iets wonderlijks aan, iets dat monden doet open vallen. Aan het eind van een verschroeiende versnelling, of een toverdribbel, vanuit een onmogelijke hoek – we herinneren ons allemaal hoe hij Mignolet fusilleerde in de eclatante zege tegen Club Brugge in de play-offs. Ito maakte ook het zo belangrijke eerste doelpunt in de bekerfinale tegen Standard, waarna de weg naar de cupwinst open lag. In de eerste helft van het jaar was hij goed voor 7 goals en 10 assists. Europees deed Ito ook zijn ding. Voor de helft van onze 6 doelpunten was hij de aangever.

In de zomer zat hij aan 100 wedstrijden voor onze club, enkele dagen later maakte hij nog een fantastische goal, na een wondermooie collectieve aanval, tegen OHL. Die parel hebben ze bij de selectie voor mooiste doelpunten schromelijk over het hoofd gezien. Dat hij in de derby op STVV aanvoerder was, vervulde hem met trots. Wel, wij Genkies zijn ook trots op Junya.

Een mooie ereplaats in de uitslag voor de Gouden Schoen is het minste wat Ito verdient. En laat ons met z’n allen zijn goal in Brugge tot mooiste van het jaar stemmen!

Enkele cijfers op een rij
  • 7 doelpunten en 6 assists in 15 competitiewedstrijden van januari tot april
  • 1 doelpunt en 4 assists in 6 wedstrijden in play-off 1
  • 1 doelpunt in de Beker van België
  • 4 doelpunten en 8 assists in 21 competitiewedstrijden van juli tot december
  • 3 assists in 8 Europese wedstrijden
  • Totaal competitie: 11 doelpunten en 18 assists in 42 wedstrijden
  • Totaal 2021: 12 doelpunten en 21 assists in 56 wedstrijden