We zijn het nieuwe jaar succesvol ingestapt. Na de Gouden Schoen voor Paul Onuachu volgde een vlotte thuisoverwinning tegen Beerschot. Na het uitstel van de wedstrijd tegen KV Mechelen heeft de ploeg zich de voorbije dagen intensief voorbereid op het duel met leider Union.

Sinds midden oktober is l’USG de fiere koploper in 1A. Straf verhaal dat de kampioen van 1B aan het schrijven is. Onze ex-coach Felice Mazzu heeft het prima voor mekaar in hartje Brussel. Na 22 speeldagen heeft Union al 50 punten, met de meeste gemaakte goals en de minste tegentreffers. Onwaarschijnlijk toch. Winnen went, maar doet ook nog meer winnen. Dat hebben we met onze eigen ploeg ook al ondervonden. Eenmaal in de flow, in the winning mood, is er vaak geen stoppen meer aan. Union pakt op verplaatsing liefst 28 op 33, thuis 22 op 33. Balans in hun laatste zes competitiewedstrijden: 16 op 18.

Toen Mazzu en co in september op bezoek kwamen in de Cegeka Arena was het verschil twee punten. Een penaltygoal van Paul Onuachu leek ons een kleine zege te bezorgen, en we zouden over Union zijn gesprongen en leider zijn geworden, ware het niet dat we in minuut 95 nog de gelijkmaker moesten slikken. Het verschil is nadien opgelopen en bedraagt momenteel 18 punten. Dat proberen we zondag alvast kleiner te maken, vooral met het oog op de kloof die er nog is met de ploegen net onder Union. We hebben heel zeker de kwaliteit en het vertrouwen om de leider te kloppen.

Bernd Storck

Niet alles was perfect tegen Beerschot, over de tweede helft was ik niet zo tevreden, en daar hebben we met de groep ook over gepraat. Maar ik was wel tevreden over heel veel dingen, en wedstrijd per wedstrijd moeten we voortbouwen op het vertrouwen dat er nu is. En verbeteren. Want we komen nu tegen sterkere tegenstanders uit. Union staat er echt, als ploeg, als geheel. Ze zijn heel sterk in de omschakeling. Ik heb de ploeg daar ook op voorbereid. We zullen veel balbezit hebben, maar hoe we staan als we de bal verliezen, dat zal heel belangrijk zijn. Aan de interlands die er voor sommige spelers aankomen, hoeven we nu helemaal niet te denken. De focus is alleen bij die wedstrijd van zondag. En die willen we winnen.

Dat zal grotendeels met hetzelfde elftal zijn, gaf onze coach nog weg, maar dat zal de komende weken niet noodzakelijk zo blijven.

Bernd Storck

Ik heb veel goeie spelers, en ze willen allemaal werken tijdens de trainingen. Wel, dan ga ik echt niet wekenlang met dezelfde 11 spelen. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar voor meerdere posities zijn de spelers inwisselbaar. De verschillen in kwaliteit zijn miniem. Bovendien zit je met de Belgenregel. Dus ik bereid iedereen – ook de pers en het publiek – nu al voor: schrik niet als er plots iemand in de tribune zit die de week ervoor in de ploeg stond en zelfs goed speelde.

Selectie: Onuachu terug, nieuwkomer Ouattara bij de 21

Gouden Schoen Paul Onuachu kon de hele week meetrainen en begint op de bank. Hij was ook woensdag al voorzien in de selectie. Nieuwkomer Aziz Ouattara zit voor het eerst in de selectie. Kristian Thorstvedt zit zijn tweede schorsingsdag uit. Simen Juklerød traint weer voluit. Hij krijgt minuten in een oefenwedstrijd eind volgende week. András Németh (enkel) is ook nog niet inzetbaar. Joseph Paintsil is op de terugweg van de Afrika Cup, na de uitschakeling van Ghana.