CONMEBOL: cruciale duels voor Colombia en Ecuador

In de Zuid-Amerikaanse kwalificatie zijn Brazilië (35 punten) en Argentinië (29) al mathematisch zeker van hun plaats op het WK. Achter hen gaapt een kloofje, tot nummer drie, Ecuador (23). Donderdagavond speelt Angelo Preciado thuis tegen Brazilië, dat dus al geplaatst is. Komende woensdag kan Ecuador in Peru (vijfde) een mogelijk definitieve slag slaan. Preciado en co hebben namelijk een mooie voorsprong op een peletonnetje. Colombia (17 punten) is vierde, de plaats waaraan ook een rechtstreeks ticket gekoppeld is. Daarna volgen Peru (17), Chili (16), Uruguay (16), Bolivia (15) en Paraguay (13), en voor elk van die landen zijn er nog kansen. Nummer vijf speelt een intercontinale barrage.

Daniel Muñoz is deze keer de enige Genkie bij Colombia. Vrijdagavond moet het absoluut winnen tegen concurrent Peru. Probleem: Colombia heeft in zijn laatste vijf wedstrijden geen enkel doelpunt gemaakt: vier keer 0-0 en een late 1-0 nederlaag in Brazilië. Komende woensdag is er nog Argentinië-Colombia. Einde maart volgen de laatste twee speeldagen. Colombia speelt dan nog tegen Bolivia en het al hekkensluiter Venezuela.

CONCACAF: McKenzie tegenover Ugbo

In de Noord- en Midden-Amerikaanse kwalificatie ziet het er voorlopig goed uit voor onze vertegenwoordigers. Iké Ugbo (Canada), Mark McKenzie (VS) en Gerardo Arteaga (Mexico) hebben alle drie zicht op deelname aan het WK. De eerste twee staan komende zondagavond met hun landen tegenover elkaar. Canada is de ongeslagen leider, de VS is tweede op een punt, en Mexico derde op twee punten. Die drie staan nu op de plaatsen die rechtstreeks naar Qatar mogen, de vierde moet barrage spelen. Nummer vier is nu Panama, met een minder gunstig doelsaldo dan de Mexicanen. Er worden in de komende tien dagen drie speeldagen afgewerkt. Canada speelt ook nog in Honduras en in El Salvador. De VS ontvangen die beide landen. Mexico, met de teruggekeerde Gerardo Arteaga, trekt eerst naar Jamaica en ontvangt daarna Costa Rica en Panama.

AFC: Ito tegen China en Saoedi-Arabië

In de Aziatische kwalificaties heeft Japan een inhaalbeweging gemaakt, maar zeker van plaatsing zijn Junya Ito en co nog lang niet. Japan zit nog in een van de twee poules van zes landen, waarvan de eerste twee telkens zich rechtstreeks plaatsen. Nummer drie moet nog naar een vierde Aziatische voorronde. Japan is tweede, op vier punten van Saoedi-Arabië, dat het dinsdag ontvangt. Junya is de eerste Genkie die in actie komt, donderdagochtend onze tijd, tegen China.   

Bongonda op stage met Congo

De zevende Genkie die is uitgevlogen is Théo Bongonda. Hij werd opgeroepen voor een stage met de nationale ploeg van Congo. Théo zal er ondermeer ex-Anderlechtspelers Mbokani, Kayembe, Nsakala en Bolasie tegenkomen. De stage vindt plaats in Bahrein en geldt als voorbereiding op het dubbele barrageduel met Marokko, in maart. Congo speelt dan eerst in Kinshasa en daarna in Rabat voor een ticket voor Qatar. Congo oefent op 1 februari tegen de nationale ploeg van Bahrein.