Wereldploeg Chelsea op bezoek bij KRC Genk, Belgische topper met een wereldvermaarde academie. De inzet: een plek in de achtste finales van de UEFA Youth League. Chelsea is een van topfavorieten in dit toernooi, onze U19 wou daar een stokje voor steken. De Genkse jongeren hebben dan ook vertrouwen in overvloed. Europees wonnen ze al hun wedstrijden (4), in eigen land staan onze jongens soeverein op kop met een gelijkspel en voorts allemaal zeges.

In de beginfase leek onze ploeg toch even onder de indruk van de omstandigheden. Voor bijna 1500 supporters toonden de stevige Engelse boys zich meteen. Eerste kans(je) van de partij was ook voor hen. KRC Genk nam snel over, werd feller in de duels en toonde zich voetballend de meerdere. Dat leidde ook tot kansen. Swerts probeerde van ver, maar zijn schot werd gekeerd door Chelsea-doelman Sharman-Lowe. In de rebound raakte Abid de bal niet vol. Meteen erna een knappe dribbel van El Khannous, maar zijn schot zeilde over. Na een kwartier voetballen kregen we onze eerste hoekschop. Geusens vond het hoofd van Swerts en die kopte binnen het bereik van de Chelsea-goalie. De Engelsen kwamen er niet meer aan te pas. Een doelpunt van onze ploeg hing in de lucht. Lange bal van Van De Perre, Rommens met een puike controle en een gewéldige voorzet naar Diawara. Onze spits werkte genadeloos af met het hoofd: 1-0! De wake-upcall voor Chelsea: spits Wareham trof in minuut 24 de paal, in de rebound besloot Rankine van dichtbij naast. De Engelsen herstelden het evenwicht, al bleven we de gevaarlijkste ploeg met mogelijkheden voor onder meer Jay-Dee Geusens en Lucas Beerten. We doken de rust in met een verdiende voorsprong.

Chelsea besefte dat er iets moest veranderen en bracht drie nieuwe krachten in: Thomas, Webster en Soonsup-Bell waarvan de laatste twee al minuten maakten in de hoofdmacht van de Engelse topclub. Veel soelaas bracht dat niet, want onze ploeg kreeg direct een kans. John geraakte net niet bij een lage voorzet van El Khannous. In de 55ste minuut een bizarre fase aan de rand van het strafschopgebied. Abid hield de bal goed bij en werd gehaakt door Webster. De scheidsrechter wees naar de stip. Geusens zette de penalty feilloos om en verdubbelde onze voorsprong. De ruimtes werden groter, onze jongens domineerden en toonden hun technisch vernuft. En dan begon de Chelsea-verdediging nog te knoeien ook. Kelvin John onderschepte de bal, stevende op doel af en legde opzij voor Diawara die maar binnen te duwen had. Tweede doelpunt voor onze spits die gisteren zijn 18de verjaardag vierde. Chelsea kreeg meteen erna ook een strafschop na een fout van de 15-jarige Madi Monamay. Hall trapte binnen en milderde: 3-1. Het bleef kansen regenen: Abib kreeg een reuzemogelijkheid, Sekou schoot voorlangs. De 4-1 kon niet uitblijven: Kelvin John - wat een gesel – opnieuw met het voorbereidende werk en Adnane Abid werkte de bal deze keer wel tegen de netten. De ingevallen Cutillas Carpe pikte in het slot nog een doelpunt mee.

5-1 tegen Chelsea, je leest het goed. Wat een prestatie van onze U19! En dat zonder Luca Oyen en András Németh. Opnieuw een bewijs voor onze wereldvermaarde academie. Volgende week maandag kennen we onze tegenstander in UEFA Youth League, waar we nu nog als enige Belgische ploeg actief zijn. Forza Racing!

Opstelling

Stevens, Beerten, Van De Perre, Monamay, Rommens, Swerts, John (87' Arabaci), Geusens, Diawara (77’ Cutillas Carpe), El Khannous (81’ Michiels), Abid

Doelpunten

18’ 1-0 Diawara
57’ 2-0 Geusens
66’ 3-0 Diawara
70’ 3-1 Hall
77’ 4-1 Abid

89' 5-1 Cutillas Carpe