Elke vier seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. De diagnose krijgen, wordt vaak beleefd als een doodsvonnis. Ouderdomsdementie, in de volksmond ‘Alzheimer’, heeft ingrijpende gevolgen. De gevolgen zijn nog ernstiger als je de diagnose krijgt op (relatief) jonge leeftijd. Jongdementie is, zowel voor de persoon die het treft als zijn of haar gezin, een drama.

Om dementie in Genk en bij uitbreiding heel Vlaanderen meer bespreekbaar te maken, slaan de KRC Genk FRZA! Foundation en Alzheimer Liga Vlaanderen de handen in elkaar. Samen zullen we de komende jaren verschillende acties en evenementen op poten te zetten om verschillende vormen van dementie de nodige aandacht te geven binnen de maatschappij.

Primeur: café Pierre wordt KRC Jongdementie Café op niet-wedstrijddagen

Eind maart staat een eerste event op de planning. Café Pierre (café in het stadion van KRC Genk, genoemd naar clublegende Pierre Denier) wordt vanaf dan op niet-wedstrijddagen omgedoopt tot het KRC Jongdementie Café. Zowel mensen met jongdementie, partners als kinderen kunnen elkaar daar vinden in een familiale sfeer. Samen met Alzheimer Liga Vlaanderen zullen er onder andere lezingen, en workshops worden gegeven.

Als club willen we een leefkamer zijn van de maatschappij, waardoor ook personen met (jong)dementie en hun omgeving de weg naar onze club kunnen vinden. Onze boodschap naar hen toe is duidelijk: blijf er niet mee zitten. De deur van het KRC Jongdementie Café staat open. Bij ons kan je je verhaal kwijt”, zegt Niel Janssen Community Coördinator van KRC Genk.

Dementie en de gevolgen ervan blijven nog te vaak onderbelicht. We willen als club de luidspreker zetten op het thema en het meer dan ooit bespreekbaar maken. Met de start van het KRC Jongdementie Café zetten we een eerste mooie stap in ons engagement”, zegt Erik Gerits, algemeen directeur van KRC Genk.

KRC Genk is met dit initiatief niet aan zijn proefstuk toe. Met de rolstoeltribune, blindencommentaar en tribune G wil de club zoveel mogelijk mensen uit de samenleving mee laten genieten van voetbal. Met deze samenwerking gaat onze club opnieuw een stap verder in haar engagement naar de samenleving toe.