zo 21 mei 2023, 18:30
KRC Genk KRC Genk 1 - 1 Union Sint-Gillis Union Sint-Gillis
Zondag 21 mei. Na de jammere nederlaag in Union opnieuw tijd voor een onderonsje met de Brusselaars. Door het verlies van Antwerp eerder op de middag kregen we opnieuw de kans om ons te mengen in het titeldebat. Tijd voor do or die in een uitverkochte Cegeka Arena. In de startopstelling 3 wijzigingen in vergelijking met vorige week: Trésor kwam terug uit schorsing, ook Tolu en Sor kregen een basisplek.
Eerste helft

De sfeer zat er alvast in. 24.000 uitgerolde klappers, torenhoge decibels en knallend vuurwerk langs de zijlijn getuigden dat het dringend tijd werd voor een thuiswedstrijd. Kregen we ook vuurwerk tussen de lijnen? Dat zou later blijken. De synergie tussen spelers en achterban zorgde alvast voor een flitsende start: een voorzet van Trésor was net te laag voor een inlopende Muñoz, iets later ontbrak Paintsil precisie op een stiftertje van Heynen. Gelukkig bleef het uitstel van executie. Al toverend zwiepte Trésor – die daarmee het assistenrecord van Strupar brak - een prachtige vrije trap op het hoofd van McKenzie. Een kolfje naar de hand van onze Amerikaanse trots, die al knikkend de Brusselaars tot achtervolgen veroordeelde.

Na het openingsdoelpunt voetbalden we voorzichtiger en namen de bezoekers het commando over. Het was voornamelijk opletten met hun spitsenduo en op stilstaande fase. Adingra stootte tot drie keer op Vandevoordt, Boniface geraakte niet los van McKenzie en ook El Azzouzi kon op hoekschop niet kadreren. Vlak voor rust was het dan toch prijs, in minuut 40 bracht Boniface de bezoekers op gelijke hoogte. Zo trokken we met de bordjes in evenwicht de kleedkamer in.

Tweede helft

Zo open het begin van de eerste helft was, zo gesloten was het begin van de tweede. Beide ploegen gingen spaarzaam om met de ruimte die weggegeven werd, waardoor er weinig kansen te noteren vielen. Op pogingen van Sor en Muñoz na. Sor besloot op een afvallend balletje naast de kooi van Moris, Muñoz kwam al duikend centimeters te kort op een vrije trap van Trésor.

Op het uur gingen de decibels opnieuw de lucht in. Niet omdat er een doelpunt gemaakt werd, wel omdat Burgess na de zoveelste overtreding ontsnapte aan rood.

Na het uur domineerden we, maar bleef echt doelgevaar uit. Nood aan verse krachten? Samatta en El Khannouss kregen minuten, Tolu en Sor mochten gaan rusten. Het leidde tot een reeks kansen: een vrije trap van Trésor strandde in de muur, een volley van Hrosovsky op Moris. Union mocht tevreden zijn met een punt en ontsierde het slotkwartier met spelbederf, getreuzel en onnodige overtredingen. De bezoekers hielden in blessuretijd nog even de adem in, toen Samatta bijna op miraculeuze wijze voorbij een gestruikelde Moris schoot, maar de bal ging voorlangs. We verdienden duidelijk de overwinning, maar de 1-1 bleef op het scorebord staan.

1-0 13’ McKenzie
1-1 39’ Boniface

Vandevoordt, McKenzie, Arteaga, Heynen, Trésor, Sor (68’ El Khannouss), Hrovosky, Muñoz, Paintsil, Cuesta, Tolu (68’ Samatta).