We gaan 25 jaar terug in de tijd naar het seizoen 1998-1999. Een zekere Branko Strupar, een Belgisch-Kroatische bonk van 1 meter 90 maakt het mooie weer in het Belgisch voetbal. Samen met Souleymane Oulare vormt hij een dodelijke combinatie in het aanvallend compartiment bij KRC Genk. Het duo leidt KRC Genk dat seizoen naar de eerste landstitel sinds de fusie tussen Thor Waterschei en KFC Winterslag. De gouden schoen van ‘98 was dat seizoen goed voor wel 22 assists. Sinds ’98 deed niemand ooit beter dan Strupar. Franck Berrier (2008-2009) en Moubarak Boussoufa (2009-2010) kwamen met 17 assists nog het dichtst in de buurt van Strupar zijn record. Maar uiteindelijk beet iedereen zijn tanden stuk op het competitierecord van de minzame Kroaat. En toen kwam Mike...

Onder de vleugels van Wouter Vrancken ontbolsterde Mike Trésor dit seizoen helemaal op de Belgische velden. Vanop de linkerkant wist hij al 8 keer het doel te vinden, maar nog veel indrukwekkender, maar liefst 23 (!) keer diende hij één van zijn ploegmaats een doelpunt op een schoteltje aan. Daarmee veegt hij het 25-jarig record van die andere Genkie, van de tabellen.

Voor de wintermercato wist ‘Magic Mike’ Paul Onuachu 6 keer te vinden voor doel. Paintsil bediende hij intussen al 4 keer en Samatta 3 keer. Verder in het rijtje volgen Heynen, Hrosovsky en Sor die hij twee keer de beslissende pass aanreikte. Muñoz zette hij 1 keer voor doel en tijdens de laatste 5 wedstrijden was hij de aangever bij drie van de vier goals van onze Mark McKenzie airlines.

Maar wat maakt de assistenkoning aller tijden in het Belgisch voetbal zo speciaal? We gingen te raden bij enkele mensen die zijn opmars van kortbij meemaakten.

De Knuckleball

“In de eerste plaats Mike zijn uitzonderlijke traptechniek”, zegt Michel Ribeiro. De Technical coach gaat twee dagen voor elke wedstrijd met het aanvallende compartiment aan de slag. “Hij is één van de weinige spelers die de Knuckleball beheerst. De speciale traptechniek die Cristiano Ronaldo op de kaart zette. Op die manier kan je een bal hard raken en op het juiste moment toch voldoende laten zakken. Hij werkt daar op zichzelf elke week hard aan op training om die techniek verder te verfijnen. Daarnaast ook zijn snelle voeten. De bal juist voorbrengen is één zaak, maar we werken samen op training ook vaak op de korte ruimte, om zijn rechtstreekse tegenstander eerst te kunnen uitschakelen via een één-op-één-beweging of in de combinatie met zijn ploeggenoten. Die combinatie verklaart voor mij zijn uitmuntende statistieken”, aldus Ribeiro.

“Hij is gewoon een heel aangename jongen om mee te werken”, vult coach Wouter Vrancken aan. “Hij is leergierig, wil elke training beter worden en pikt snel dingen op. Naast zijn goede voeten heeft hij ook een enorme vista. Meer dan wie ook doorziet hij loopbewegingen en slaagt hij erin één van zijn teamgenoten met de juiste pass op het juiste moment in een scoringsrijke positie te brengen. Zijn unieke statistieken spreken boekdelen”, aldus Vrancken.

Internationale top

Ook internationaal topt Trésor de lijst met spelers die de meeste assists wisten aan te leveren. Internationale toppers als Lionel Messi (16) bijten in het zand. Cody Gakpo, Kevin De Bruyne en Dusan Tadic komen nog het dichtst in de buurt met 18 assists, maar moeten ook duidelijk de duimen leggen voor onze ‘Magic Mike’.

Zijn beslissende assist die het record volmaakte, leverde onze assistenkoning aan in de levensbelangrijke thuiswedstrijd tegen Union. Het is weinigen gegeven om te schitteren net op het moment dat de druk het grootst is. Waar de grootste sporters ter wereld bezwijken onder de druk op cruciale momenten, lijkt die druk op Mike Trésor niet de minste impact te hebben.

“Hij is vanaf de eerste week in de voorbereiding zichzelf beginnen uitdagen om te groeien als individu en om te verbeteren als speler”, duidt mental coach Stijn Quanten. “En zodra hij een uitdaging bereikt en invult, verlegt hij opnieuw zijn grenzen en gaat hij op zoek naar de ‘next level’. Bijkomend voordeel is dat je hem heel moeilijk uit zijn lood kan slaan. Mike is overal Mike. Hij kan zeer goed omgaan met de druk van bv. de Play-offs, maar ook met tegenslagen zoals vorig seizoen. Het mooiste is dat Mike stappen blijft zetten en blijft zoeken naar die ene extra procent op om nog beslissender te zijn. Het is een echt plezier om met hem te werken. Hij verdient alle lof die hem toekomt”, besluit Quanten.