do 26 okt 2023, 21:00
KRC Genk KRC Genk 0 - 0 Ferencváros TC Ferencváros TC

Na de swingende zege tegen KV Mechelen stond er met het Hongaarse Ferencvaros meteen de volgende horde in de UEFA Conference League op het Genkse menu. Vrancken roteerde opnieuw op enkele plaatsen. Galarza moest voor strijd zorgen op het middenveld, Cuesta nam centraal achterin zijn plaats terug in en Muñoz - terug uit blessure - vatte post op zijn vertrouwde rechtsachter.

Eerste helft

Nog voor de bal rolde, was het eerste kippenvelmoment al een feit. Getekend: Tribune Zuid. Met een immense tifo, de grootste ooit in Genk, zetten ze het belang van deze wedstrijd meteen in de verf. Met de kopjes richting het spandoek namen onze jongens meteen het initiatief. Dat resulteerde al snel in een waarschuwingsschotje van Bonsu Baah. De eerste grote kans viel op het halfuur aan de overkant. Fani legde - op een ingestudeerd nummertje - een gepikeerd balletje tot bij Siger. Met een prima save voorkwam Vandevoordt het openingsdoelpunt.

Een kans die het Genkse lontje deed ontbranden, want nadien namen we de bezoekers in de greep. De openingsgoal hing in de lucht, maar het doelkader zat in de weg. Zeqiri zag zijn kopbal sterven op de paal, Paintsil zijn prachtig gekruld schot eindigde op de winkelhaak. 

Tweede helft

Bij aanvang van de tweede helft nam bezoekende coach Dejan Stankovic het zekere voor het onzekere: rechtsachter Botka moest naar de kant. Na twee venijnige fouten op Paintsil had die eigenlijk al in de kleedkamer moeten zitten met twee keer geel achter zijn naam. De ervaren ref Stavrev - 46 lentes - had er anders over beslist. Langs onze kant dezelfde elf spelers op het veld, die de tweede helft startten we zoals ze de eerste waren geëindigd, met enorm veel initiatief en drang naar voren. Na een mooie combinatie dropte Munoz een voorzet op de knikker van Zeqiri, die dé kans op de 1-0 al duikend in de armen van de bezoekende doelman kopte. Ferencvaros reageerde even later met een snel genomen vrije trap, waarbij Vandevoordt prima in de voeten van Zachariassen dook. Sterke wedstrijd van onze nummer 26.

Nadien kwam er een einde aan de slag om slinger periode. Onze jongens namen het heft in handen, de bezoekers beperkten zich tot counteren. De ingevallen Sor nam een terugvallend balletje voor zijn rekening, maar stootte op Dibusz. Een voorzet vanop rechts was dan weer net niet hoog genoeg voor Tolu die naar goede gewoonte boven alles en iedereen uittorende. De gevaarlijkste kans viel nog voor Ferencvaros: Awusu trapte, na een holderdebolderfase op hoekschop, tegen de paal. Enkele minuten voor tijd ging een gretige Tolu te hard door op een Hongaarse enkel. Geel oordeelde de scheids, maar die veranderde in rood na een tussenkomst van de VAR. Met een man minder kwamen we niet meer tot kansen. Zo staan we na de heenronde in de UEFA Conference League met drie ploegen op 5 punten. Binnen twee weken volgt de return in Boedapest. 

Wouter Vrancken: "We hadden iets meer druk verwacht van onze tegenstander. Ze hadden een laag blok, maar chapeau aan onze jongens dat ze toch door de muur konden breken. Jammer dat we geen doelpunt konden maken. De rode kaart voor Tolu is heel zuur, want met hem in de zestien heb je toch een wapen. We moeten nu tevreden zijn met een punt."

Opstelling

Vandevoordt, Muñoz, McKenzie, Cuesta, Arteaga, Galarza, Heynen, El Khannouss, Paintsil (89’ El Hadj), Zeqiri (75’ Tolu), Bonsu Baah (75’ Sor). 

Doelpunten