do 30 nov 2023, 21:00
ACF Fiorentina ACF Fiorentina 2 - 1 KRC Genk KRC Genk

Moneytime in Firenze. Bij winst zetten we een grote stap richting Europese overwintering. Bij een gelijkspel of verlies hadden we ons lot niet meer in eigen handen. Vrancken verraste met zijn basiself: Van Crombrugge begon, net als in Cucaricki en Visé, onder de lat. De driehoek op het middenveld bestond uit Heynen, Hrosovsky en Galarza. El Khannouss, die zo goed als elke wedstrijd speelde sinds de start van de competitie, nam plaats op de bank. Tolu kreeg de voorkeur op Zeqiri in de spits.

Eerste helft

De wedstrijd kondigde zich aan als een spektakelstuk met twee ploegen die vol voor de drie punten gingen. Na amper 5 minuten zaten we ei zo na op rozen. Na een keurige kaats van Tolu zette Heynen Fadera alleen voor doel. Christensen geklopt, maar de paal voorkwam de openingstreffer. “Vechten! Winnen!”, klonk het uit het volgeladen bezoekersvak. Een duidelijke oproep van de supporters die onze jongens ter harte namen: elke Florentijn werd op de huid gezeten door een fanatieke Genkie. Een geïnispireerde Heynen stuurde opnieuw een medemaat richting doel. Deze keer besloot Paintsil vanuit een te scherpe hoek op de thuisgoalie. De thuisploeg liep zich stuk op onze defensie. Enkel Barák kon dreigen met een kopballetje dat precisie miste. Een handvol minuten voor rust moest een sterk spelende Fadera naar de kant. Na enkele discutabele fases en met geel achter zijn naam nam Vrancken geen risico. De wissel van Ali luidde vervolgens een zinderend slot in van de eerste helft. Bij zijn eerste balcontact zette zijn vervanger, Bonsu, al meteen een-tweetje op gang met een indrukwekkende Kayembe. Onze linksback bleef ijzig kalm en bracht ons op een 0-1 voorsprong. Aan de overkant toonde Barák zich opnieuw de gevaarlijkste Florentijn. In eerste instantie ranselde Van Crombrugge zijn kopbal uit de kruising, maar op de daaropvolgende corner hingen de bordjes wel in evenwicht. Op een kopbal van Mina had hij opnieuw een prima redding in huis, maar de rebound van Martinez Quarta liet hem kansloos. Zo gingen we na een doldwaas slot met een gelijke stand richting de kleedkamer.

Tweede helft

Dezelfde 11 Genkies begonnen aan het tweede bedrijf. Nog maar net bezig of het was al even bibberen voor de Genkse kooi. Barak sprong het hoogst op een corner, Van Crombrugge pareerde knap. De tweede helft kenmerkte zich hoofdzakelijk door veel strijdlust langs beide kanten. Naar kansen was het zoeken. Fiorentina kon twee keer dreigen op een vrije trap, maar onze goalie stond steeds pal. Net als in de heenwedstrijd zou het op details aankomen. Net toen iedereen zich opmaakte voor een terecht gelijkspel, kwam Sadick te laat met een interceptie in de zestien. Penalty, Kooij was onverbiddelijk. Eentje die Gonzalez voor zijn rekening nam. Hij stuurde Van Crombrugge de verkeerde kant op. 2-1. Het doelpunt was het begin van een intens slot. Meerdere opstootjes waren de aanleiding tot maar liefst 7 gele kaarten. Het ontsierde de slotfase, waarin door de vele stilstaande fases nauwelijks nog gevoetbald werd.

'We speelden een erg goede eerste, maar een mindere tweede helft. Dat is op zich geen catastrofe, maar we geven het te eenvoudig weg. Ergens moeten we fier zijn dat we zo'n eerste helft spelen op Fiorentina. Eentje waarin je meer goals moet maken en het tegendoelpunt ook niet mag tegen krijgen. We hebben ons lot niet meer in eigen handen, maar zolang het kan, blijven we in onze kansen op overwintering geloven.' - Wouter Vrancken

Binnen twee weken staat de slotspeeldag van de groepsfase op het programma. Dan ontvangen we in eigen huis de Serviërs uit Cuckaricki. Enkel bij Genkse en Italiaanse winst kunnen we nog doorstoten. Maar een Genkie strijdt tot het bittere einde. We still believe!

Van Crombrugge, Kayembe, Sadick, Cuesta, Muñoz, Galarza, Heynen, Hrosovsky (78' El Khannouss), Painstil, Tolu (58' Zeqiri), Fadera (’43 Bonsu Baah).

0-1 45' Kayembe
1-1 45+6' Martinez Quarta
2-1 82' Nicolás González