ma 01 apr 2024, 18:30
KRC Genk KRC Genk 1 - 0 Union Sint-Gillis Union Sint-Gillis

Vlak voor de start van de Champions’ Play-offs zag Wouter Vrancken kapitein Bryan Heynen uitvallen. Door de blessure van Sor en de schorsing van Bonsu Baah startte onze oefenmeester zo voor de eerste keer als coach van KRC Genk met een driemansdefensie. De eerste van tien veldslagen in de Champions’ Play-offs was een treffen met competitieleider Union SG.

Eerste helft

In een onuitgegeven veldbezetting (3-4-3) stuurde Wouter Vrancken zijn strijders het veld op. Het zorgde voor inspiratie op de mat. Met hoge druk en fris voetbal zetten we de competitieleider vanaf minuut één onder druk. El Hadj en Hrosovsky zagen hun trap afgeblokt. Union vond moeilijker de ruimtes, maar op hoekschop stonden de bezoekers met een ingestudeerd nummertje ei zo na op voorsprong. Puertas bracht strak voor op de inlopende Sadiki die in één tijd nipt naast besloot. De blauw-witte reactie kwam er vrijwel meteen. El Hadj was duidelijk in zijn sas in het nieuwe systeem van Vrancken en stuurde Tolu enig mooi diep. Die hield op zijn beurt Burgess vlot achter zich om vervolgens van dichtbij op Moris te besluiten. De Cegeka Arena was weer goed volgelopen voor het treffen met de Brusselaars. Met de tribunes in steun legden we de ene na de andere vlotte combinatie op de onberispelijke grasmat. Op het halfuur zette Patje Tolu lekker diep. Die liet Burgess nog maar eens achter zich om vervolgens met een subtiel puntertje Moris kansloos te laten. Kayembe had de 2-0 aan de voet, maar Tolu stond in de voorgaande actie nipt buitenspel. Zo gingen we meer dan verdiend met een 1-0 versprong de rust in.

Tweede helft

De Brusselaars kwamen met initiatief uit de kleedkamer, maar liepen steeds stuk op de stugge Genkse werkethiek en mentaliteit. Union stak nog een paar keer de neus aan het venster, maar uitgespeelde kansen bleven schaars. Lazare stootte in de zestien op Tolu, Lapoussin kopte wat later over en naast. Nilsson mikte op zijn buurt in de handen van onze doelman. Het was even een Genkse staakt-het-vuren, maar daar maakte Tolu een einde aan. Op voorzet van een vindingrijke El Hadj, knikte onze spits in de handen van Moris. Met nog tien minuten op de klok viel de bal - na wat gebrei in en rond de zestien - voor de voeten van Galarza. Onze Argentijn nam zonder aarzelen het leer op de slof, maar zijn poging miste - in tegenstelling tot buskruit - wat precisie. De grootste kans was in het slot nog voor Castro-Montes, maar Vandevoordt stak er in extremis nog een voet tussen. Beide ploegen waren met volle intensiteit op de afspraak. Naast kansen en bitsige duels, zorgde het er ook voor dat de poppetjes nog even aan het dansen gingen. Burgess gooide een inworp in het aangezicht van Tolu, en kreeg rechtstreeks rood. Zo trokken we met Genkse grinta een verdiende overwinning over de streep. Volgende week trekken we naar de bosuil.

Forza Racing!

“Als je in PO1 staat, wil je alles geven. Dat hebben de jongens getoond vandaag, ondanks de vele afwezigen. De energie was ongelofelijk en ook het geloof was heel groot. Dan zie je wat je kan verwezenlijken. De eerste helft was heel goed, maar we verspeelden ook wat kracht voor de tweede helft. Maar de werkethiek was er om voor elkaar door het vuur te gaan. Dan springt ook het stadion mee op de kar en krijg je een goede synergie doorheen heel het stadion. Het is nog lang, maar we hebben een mooie eerste stap gezet.” - Wouter Vrancken.

Opstelling

Vandevoordt, El Ouahdi, Cuesta (64' Sobol), Sadick, McKenzie, Kayembe, Galarza, Hrosovsky, El Khannouss (87' Zeqiri), Ait El Hadj (76' Fadera), Tolu.

Doelpunten

1-0 27' Tolu