za 19 okt 2019, 18:00
Standard Standard 1 - 0 KRC Genk KRC Genk

“Winnen in Standard zou voor mij een mooie primeur zijn,” vertelde coach Mazzu. “Dat is mij tot nu toe nog niet gelukt. Ik schat de ploeg hoog in. Ze hebben genoeg kwaliteit om mee te doen voor de titel. Hun aanvallend potentieel in bedwang houden en de ruimtes die ze weggeven optimaal benutten, daar zal het op aankomen.”

Geen selectieproblemen voor Mazzu. Omzeggens zijn volledige kern was fit. De Genkse coach dropte Dewaest en Heynen opnieuw in de basis ten nadele van Hrošovský en Cuesta.

Michel Preud’homme was lovend over de tegenstander. “Er wordt misschien wel minder gepraat over Genk maar de kwaliteit is er nog altijd,” zegt de Standard coach. “Ze zijn aan het groeien en ik schat hen even hoog in als alle andere kandidaten voor de top zes.”

Preud’homme moest wel rekening houden met enkele afwezigen. Oulare trainde wel terug maar was nog niet klaar. Limbombe had last van een knieblessure, net als Dussenne en Bokadi. In de aanloop naar de wedstrijd viel ook nog Emond uit. Hij werd vervangen door Avenatti. Carcela startte op de bank ten voordele van Mpoku.

Sterk Genk maar geen doelpunten in de eerste helft.

Eén ploeg die de toon aangaf in het eerste halfuur en dat was Genk. Het begon al met een scherpe voorzet van Heynen die door de Standard defensie werd weggewerkt. Dan moest doelman Bodart  tussenkomen om Samatta het koppen te beletten na voorbrengen van Ito. Een minuutje later dwong Samatta Bodart al opnieuw tot een redding.

Na elf minuten stak Standard schuchter de neus aan het venster. Lestienne haalde de achterlijn en zette hard voor maar Coucke lag goed in de weg. De storm ging even liggen tot in minuut twintig toen de thuisverdediging de bal niet wegkreeg centraal voor doel. Samatta zette er de voet tegen maar het doelpunt werd afgekeurd voor een voorafgaandelijk elleboogje van Ally op de neus van Vanheusden. Amper drie minuten later was Genk opnieuw gevaarlijk. Berge speelde hard in, Ito liet slim lopen tot bij Mæhle maar die trapte op een verdediger.

Nog voor het halfuur moest Gavory zijn ploeg rechthouden. Samatta stak diep tot bij Ito. De Japanner zette meteen voor tot bij Heynen en die haalde hard uit. Bodart was geklopt maar Gavory voorkwam de Genkse voorsprong. Even later kon diezelfde Gavory aan de overkant niet afwerken toen Coucke een plukbal miste. Lestienne versierde kort daarna een vrije trap centraal voor het Genkse doel. Mpoku trapte die zwak in de handen van Coucke.

Aan de overkant gooide Mæhle de bal goed naar de tweede paal maar Heynen was net iets te klein om er goed het hoofd tegen te zetten. In blessuretijd van de eerste helft kwam de thuisploeg nog even opzetten maar Lucumí blokte een poging van Mpoku meesterlijk af en Amallah zag zijn kopbal afwijken in hoekschop. Zo bleef het 0 – 0 aan de rust.

Bastien scoort vanuit het niets.

De tweede helft begon met een goed teruggelegde bal van Mpoku tot bij Lestienne maar die trapte onbeheerst voorlangs. Op het uur moest Hagi aangeslagen na een kwak in de Luikse zestien naar de kant voor Hrošovský. Dan viel het spel even stil. Tot twee gele kaarten de vlam opnieuw in de pan deden slaan. Eerst ging Cimirot op de bon, even later gevolgd door Dewaest die driest tacklede. De Luikse bank vond dat de overtreding rood verdiende en stormde richting de zijlijn. Dat kwam Michel Preud’homme op geel en Eric Deflandre zelfs op rood te staan.

Met nog een kleine twintig minuten te gaan mocht Uronen voorzetten vanop links. Centraal voor doel kopte Samatta een metertje over. Zes minuten voor het einde van de reguliere speeltijd klom de thuisploeg vanuit het niets en tegen de loop van het spel op voorsprong. Bastien pikte op, haalde uit van buiten de zestien en liet doelman Coucke geen kans. Met Onuachu gooide Mazzu zijn joker nog in het spel maar dat loonde dit keer niet al kreeg Paul nog twee halve kopkansen. Zo bleef het bij een onverdiend 1 – 0 verlies.

Opstelling Standard Luik: Bodart, Vanheusden, Cimirot, Amallah (72’ Carcela), Fai, Lestienne (92’ Vojvoda), Gavory, Avenatti (81’ Oulare), Bastien, Laifis en Mpoku.

Opstelling KRC Genk: Coucke, Mæhle, Dewaest, Lucumí, Uronen, Berge, Heynen (87’ Onuachu), Hagi (60’ Hrošovský), Ito (81’ Ndongala), Bongonda en Samatta.

Doelpunten:

84’ : 1 – 0 : Bastien

Gele kaarten: 62’ Cimirot, 63’ Dewaest, 83’ Oulare