Geen mooier toneel voor Paul Onuachu om zijn 50ste doelpunt te maken voor KRC Genk dan het Europese. In Wenen zorgde hij met een technisch perfecte touch van zijn linkervoet op de valreep voor de winner. We schreven het hier eerder al: ‘Name it, and he does it.’

Paul Onuachu blijft geschiedenis schrijven voor KRC Genk. En of we daar blij mee zijn. De voorbije weken zagen we van Paul alweer enkele indrukwekkende prestaties, nagenoeg ‘complete’ wedstrijden: altijd aanspeelbaar, balvast, met een klare kijk, technisch uitstekend. Die techniek toonde hij ook in de afwerking tegen Rapid. De voorzet van Junya Ito was geweldig, maar er moest wel nog wat gebeuren om die om te zetten in een doelpunt. De bots net voor het contact, de baltoets met een opengedraaide linkervoet, en het kurkdroge en kaarsrechte traject dat de bal daarna volgde tot tegen de netten, in de hoek van het Weense doel: soms wordt voetbal kunst. Don’t try it at home, want de kans is groot dat je de bal mag gaan zoeken bij de buren twee straten verderop.  

50 doelpunten in 78 wedstrijden: hoe, waar en wanneer

Om de kaap van 50 goals te bereiken had Onuachu 78 wedstrijden nodig. Hij vond de weg naar doel in 41 verschillende wedstrijden. En de goals zijn er op alle mogelijke manieren gekomen. Afgelopen zondag zette hij zijn tiende penalty als Genkie om. Een perfect rapport vanop de stip: 10 op 10, ze gingen er allemaal in, in meerdere varianten. De 40 veldgoals zijn ook mooi verdeeld. Paul deed het 17 keer met het hoofd, 13 keer met zijn rechtervoet en 10 keer met links. Strak en snoeihard, gekruld of geplaatst, met een stift, in drop of met een deviatie, subtiel, handig, of gewoon koel en efficiënt. Geen beter bewijs van wat voor complete doelpuntenmachine Onuachu is. Hij beheerst het gewoon allemaal, het hele spectrum. Het doelpunt in Wenen was zijn tweede in een Europese wedstrijd, na zijn treffer thuis tegen Sjachtar in de voorronde van de Champions League. Voorts scoorde Paul uiteraard vooral in de reguliere competitie (9 + 29 + 3 = 41 goals). In de play-offs scoorde hij 4 keer, in de beker 3. Opgeteld speelde Onuachu 5818 minuten. Omgerekend scoort hij sinds zijn komst naar Genk om de 116 minuten. In het nog jonge seizoen zit hij nu aan 5 stuks. Ter vergelijking: midden september vorig jaar stond zijn teller op 2.

Favoriete tegenstander: Antwerp

Als we kijken naar de ploegen tegen wie onze Nigeriaanse goalgetter al scoorde, stellen we vast dat Antwerp zijn favoriete tegenstander is, met 6 goals in 6 confrontaties. Tegen zowel KV Oostende als Eupen maakte hij er 5. Alles samen trof Paul al tegen 17 verschillende ploegen raak. Thuis of uit: ook dat maakt hem weinig uit. In ons stadion scoorde Onuachu 26 doelpunten in 21 verschillende wedstrijden, buitenshuis 24 in 20 wedstrijden. Verbazingwekkend hoe dit mooi in balans is.

We zullen het nog een keer herhalen: Paul Onuachu is een fenomeen, en een godsgeschenk voor onze club. Topscorer en speler van het jaar was hij al, en het spreekt voor zich dat hij de Gouden Schoen zou verdienen. Met of zonder goud: de dag zal komen dat hij alsnog de oververdiende stap naar een club uit de Europese elite zet. Een mix van trots en treurnis zal ons dan vervullen. Tot dan hebben we met z’n allen het voorrecht om te genieten van zijn uitzonderlijke kwaliteiten.