We hebben de UEFA Europa League ingezet met een uitzege in Wenen, en we kijken nu al uit naar de komst van Dinamo Zagreb, eind deze maand. Maar tussendoor wachten ons drie wedstrijden in de competitie. Woensdag moeten we naar Antwerp, komende zondag komt promovendus Seraing naar de Cegeka Arena. Voorop staat evenwel de Limburgse derby. Zondagmiddag bezoeken we Sint-Truiden.

STVV heeft zopas 6 op 6 gehaald, na twee uitzeges. Bij Cercle en Beerschot werd het telkens 0-1. Op Stayen heeft de ploeg van Bernd Hollerbach op speeldag 1 AA Gent geklopt (2-1), daarna verloren ze van Zulte Waregem (1-3) en Kortrijk (0-2). Maar intussen staan de Kanaries dus in wat rustiger vaarwater, op plaats 9, met 10 punten.

Na de gelijkmaker die we tegen Union in de allerlaatste seconde moesten slikken, is een derbyzege welgekomen. Dat is die sowieso altijd. En heel vaak komt die er ook. In 54 edities pakten we 31 keer de overwinning en werd het 15 keer gelijk. Op Stayen wonnen we zelfs vaker dan in eigen stadion: 17 keer. Vorig seizoen wonnen we met 1-2, na twee topgoals van Théo Bongonda. Die zal er deze keer niet bij zijn, nadat hij tegen Rapid Wien met hinder aan de hamstrings halfweg moest gewisseld worden. Ander verschil met de laatste editie: het publiek is terug. We zullen dus ook opnieuw gesteund worden door onze eigen supporters.

John van den Brom:

“Een derby is altijd iets speciaal. En onze spelers beseffen het belang. Vorig jaar zat ik op Stayen nog in de tribune, en zelfs zonder publiek voelde je wat het teweeg brengt bij iedereen. Het wordt zeker een veeleisende wedstrijd. Het moment is daar om te roteren en frisse jongens te brengen. Ik heb altijd gezegd dat ze allemaal kunnen spelen. De wedstrijd in Wenen is slopend geweest, en met de kalender die we de komende weken nog afwerken, gaan we onze brede selectie ook gebruiken. ”

De optie om op het kunstgras van Stayen te trainen, wenste onze coach niet te nemen. Een deel van de groep heeft gisteren nog in Wenen getraind, vanmorgen was er de laatste training, en die werd gewoon in Genk afgewerkt .

Selectie van 22, met Geusens en Németh

Behalve Théo Bongonda is iedereen fit. Onze coach besliste een ruime selectie mee te nemen naar Stayen. Ook Jay-Dee Geusens en András Németh maken deel uit van de 22. Afwachten hoeveel wijzigingen in het basiselftal zullen doorgevoerd worden, maar er zal hoedanook genoeg kwaliteit op het terrein staan om de drie punten mee terug naar Genk te nemen.