zo 19 sep 2021, 13:30
STVV STVV 1 - 2 KRC Genk KRC Genk

Stayen, zondagmiddag. De zon van de partij, het publiek niet in de mate dat je mag verwachten voor een derby. Alles samen zo'n 6000, een flink aantal daarvan wel van Genk. Ze zagen een grondig gewijzigd elftal aan de aftrap komen. De aangekondigde rotatie was uitgebreid: onze coach had voor liefst zeven andere starters gekozen. Ten opzichte van de wedstrijd in Wenen bleven enkel doelman Vandevoordt, Cuesta, Arteaga en Ito staan. De Japanner was uitgerekend tegen het Japans getinte STVV voor het eerst kapitein van onze ploeg.

We begonnen met balbezit en dominantie. De bal ging vlot rond op het korte kunstgras, de Genkies tikten lekker rond. Na een kwartier een eerste prima aanval met Trésor in de ruimte, uitstekend afgelegd op Bastien Toma, maar onze Zwitser - comfortabel aan de wedstrijd begonnen - kwam niet perfect uit met z'n passen en duwde met links nog een eind voorbij de verste paal. Vijf minuten later flitste Luca Oyen langs links, zijn voorzet-schot zeilde voorlangs. Bastien en Luca stonden voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. De derde debutant-basisspeler was Iké Ugbo. Die had randje zestien al eens fraai met de zool meegenomen en weggedraaid, maar had zich toen net niet kunnen doorzetten. Na ruim een halfuur een nieuwe actie Toma-Preciado op rechts, Oyen nam aan maar zag zijn volley afgeblokt. De thuisploeg stond ons vooral laag op te wachten en gooide er de beuk in bij elk duel. Het spel lag dan ook geregeld stil na overtredingen. In het derde kwartier dan toch een paar keer STVV. Vandevoordt gooide zich op een scherpe voorzet en kreeg meteen daarna een kanarie-knie in z'n gezicht. Hij had even verzorging nodig. Mede daarom werden er drie extra minuten toegevoegd aan de eerste helft. In de allerlaatste fase gooide Hashioka de bal voor doel en Suzuki kon van dichtbij binnenkoppen: 1-0 op een slecht moment. Balbezit genoeg nochtans: 68% in die eerste helft. 

Reuzenkans vroeg in de tweede helft. Toma en Ito met korte tikjes door het centrum, Bastien alleen voor doel, maar hij legde de bal net naast de paal. De druk nam toe. In de omschakeling ontsnapte Suzuki, Vandevoordt klemde prima zijn gekruist schot. Net voor het uur redde Truienaar Maarten van dichtbij een kopbal van dezelfde Suzuki. Driedubbele wissel op het uur: onze coach gooide Heynen, Onuachu én Paintsil erin. Het spel werd bitsig en het leek erop dat scheidsrechter Lothar D'hondt enkel de overtredingen van onze ploeg bestrafte en niet de herhaalde vervelende fouten van STVV. Minuut 73 dan, Paintsil gleed naar binnen en waagde zijn kans. Een streep, van buiten het strafschopgebied, los in de verste hoek, en 1-1. Laatste doelpunt van 'Joske' voor Genk: 17 augustus 2019 in Beveren. Erop en erover dan maar? Ja, hoor. Dezelfde hoofdrolspelers als in Wenen: Ito kopte prima terug tot bij Onuachu, onze spits zette eerst enkele STVV-verdedigers in de wind voor hij scoorde met een strakke schuiver in de verre hoek. Van den Brom gooide er op het einde nog Lucumí en Muñoz op om de voorsprong te verdedigen. Dichter dan een heet standje voor ons doel kwam STVV niet meer.

1-2 op Stayen: er is maar één ploeg in Limburg. Heerlijk, want morgen krijgen spelers en staf weer appelvlaai van onze supporters. Forza Racing

Opstelling

Vandevoordt, Preciado (87' Muñoz), Cuesta, McKenzie, Arteaga, Hrošovský (60' Heynen), Toma (87' Lucumí), Trésor, Ito, Ugbo (60' Onuachu), Oyen (60' Paintsil)

Doelpunten

45+3'  Suzuki  1-0  
73'  Paintsil     1-1
83'  Onuachu   1-2