Naast luidkeels gezang vanop de tribunes, weerklinkt donderdag ook de UEFA Conference League-hymne in onze Cegeka Arena. We ontvangen dan ACF Fiorentina, finalist van de afgelopen editie. Het is onze eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europese competitie.

ACF Fiorentina – een portret

In Italië zijn twee dingen heilig: de paus en het voetbal. Zo ook in Florence, hoofdstad van de regio Toscane. Volgens de Florentijnen is het tevens hun stad waar het Italiaanse voetbal geboren is, en het de naam ‘Calcio’ kreeg. “Niet Engeland, wel Florence is de plek waar het voetbal uitgevonden werd”, stelt ook journalist Marcello Giannini op de clubwebsite.

Niet verrassend als je de metropolitaanse stad bekijkt. Fiorentina is er het gespreksonderwerp van de dag. Vice versa is ook de rode lelie - die je kan terugvinden in het logo van Fiorentina - het symbool van de stad. Vergis je niet: niet rood, wel paars is de kleur waar de club om bekend staat. “La Viola” - in het nederlands “De Paarsen” - is al decennialang hun bijnaam.

Europese successen

In eigen land wordt ACF Fiorentina beschouwd als een grote en unieke club, maar ze moeten het hebben van hun uitschieters. In hun vaderlandse competitie bestaat het palmares uit 2 scudetti (titels) en 6 bekers.

Wat Europees voetbal betreft is het één van de weinige clubs die het in alle Europese competies tot de finale schopte. In 1957 verloren ze de finale van de Europacup 1 (nu de UEFA Champions League) van Real Madrid, maar vier jaar later wonnen ze de Europacup 2 (nu de UEFA Europa League) van Glasgow Rangers. In de slotscène van de UEFA Conference League verloren ze vorig jaar met 1-2 van West Ham.

Bekende gezichten & het Stadio Artemio Franchi

Met Yerry Mina komt Daniel Muñoz een ploegmaat tegen van de Colombiaanse nationale ploeg. Christian Kouamé kennen we van zijn recentere uitleenperiode (21-22) aan RSC Anderlecht. Samen vertegenwoordigen ze de paarshemden in het D-vormige Stadio Artemio Franchi. Een voetbaltempel waar 43.147 voetbalfans welkom zijn. Opvallend: in het stadion staat een toren van 70 meter, deze wordt ‘Torre di Maratona’ genoemd en door architecten beschouwd als een fundamenteel voorbeeld van het rationalisme.

Nog een leuk weetje: Anthony Vanden Borre verdedigde in 2007 – vier jaar voordat hij de titel won met onze club – nog tweemaal de Florentijnen. 

Op 30 november trekken we naar Firenze, maar aanstaande donderdag ontvangen we Fiorentina al op onze Genkse grond. Samen toveren we de Cegeka Arena om in een onneembare vesting, en laten we de Italianen horen hoe een Genkse ‘Forza!’ klinkt. Supporters op post!

Tickets

De loketten op de dag van de wedstrijd blijven gesloten. Meer informatie over tickets en abonnementen voor de UEFA Conference League kan je hier terugvinden.